Achille Castiglioni: een terugblik

Hij zou in 2018 100 zijn geworden, de Italiaanse designer Achille Castiglione. Voldoende reden, vond Pot & Berden Interieur, om hem de hoofdrol te geven in de negende editie van de masterclass ‘Meesters bij Pot’.

Bezoek Abdij Roosenberg in Waasmunster met lezing van Caroline Voet

Pot Masterclass 221118-190_WEB
Abdij Roosenberg

De dag begon met een bezoek aan de Abdij Roosenberg in Waasmunster. Een gesamtkunstwerk ontworpen door dom Hans van der Laan.

Pot Masterclass 221118-072_WEB
Caroline Voet

Architecte en Van der Laan-kenner Caroline Voet gaf een inkijkje in de wereld van Van der Laan. Zoals over zijn wijze van ontwerpen: van binnen naar buiten. Ze vertelde verder over hoe elke ruimte in de Abdij overvloeit in een andere, daardoor lijkt deze oneindig. Hij bracht orde in zijn ontwerpen door gebruik te maken van ritmiek en verhoudingen. De getallen 3, 4 en 7 speelden een belangrijke rol. 

Lezing Karel Boonzaaijer: 
Zonder licht is er geen schaduw, de bekoring van de schaduw

Pot Masterclass 221118-260_WEB
Karel Boonzaaijer

Schaduw en licht zijn als yin en yang. Niet alleen het licht, ook de schaduw laat ons dingen zien. De schaduw toont de dramatische zijde van het licht, laat ons oneffenheden, reliëf zien, toont wat de handen voelen. Van het effect van schaduw maakt de mens al eeuwenlang gebruik. Zoals de Javanen, die ruim 800 jaar geleden hun Wajang-theater bedachten. Het spel van de silhouetten van beweegbare poppen achter een verlicht scherm. Of zoals William Kentridge, met zijn bijzondere animatiefilm, een mix van menselijke schaduwen en silhouetten van poppen een modern Wajang-theater bedacht.

https://www.youtube.com/watch?v=oBZYd-InWnM

Lezing Giovanna Castiglioni:
Achille Castiglioni en de alledaagsheid der dingen

Pot Masterclass 221118-363_WEB
Giovanna Castiglioni

In de speciaal voor deze Masterclass samengestelde Castiglioni-expositie ging Giovanna Castiglioni in op een aantal door haar vader bedachte meubels. Ze vertelde hoe hij ooit tot zijn ontwerpen was gekomen. Zoals de Stella Stoel, die bestaat uit een fietsstoeltje dat is geassembleerd met een metalen buis over een basis die 360 ° tegen stuitert. Deze vormgeving staat het niet toe dat een persoon op de juiste manier gaat zitten. De gebruiker zit half en staat half. Heel geschikt om op te telefoneren, lachte Giovanna, want het gevolg is dat de gesprekken niet langer dan noodzakelijk duren.

Humor, het speelse, was typerend voor haar vader, zijn hele leven lang. Net zoals zijn nieuwsgierigheid naar en passie voor de meest elementaire dingen. Hij liet zich inspireren door alledaagse dingen zoals een pen, een schaar, een lepeltje of een spiraal. Allemaal terug te zien in zijn vroegere studio in Milaan, tegenwoordig museum.

Architectenprijsvraag ‘100×100 Achille Castiglioni’

Aansluitend op een uniek project van de Achille Castiglioni Foundation genaamd ‘100 × 100 Achille’, waarvoor 100 aansprekende ontwerpers werden uitgenodigd een cadeau in te sturen voor Castiglioni’s 100e verjaardag, konden ook de deelnemers van de Masterclass een cadeau inzenden. Met net als voor de 100 ontwerpers de voorwaarde dat de geschenken anoniem, goedkoop, compact en vergezeld van een wenskaart moesten zijn.

Pot Masterclass 221118-390_WEB
De prijswinnaars en de jury

De jury, gevormd door Giovanna Castiglioni en Karel Boonzaaijer, koos Jesper van den Toorn van Vocus Architecten, Philippe Rollet van Phi-Ro Design en Pierre Maizarac van Creative Consultancy als winnaars. Hun geschenken worden tentoongesteld in het museum in Milaan.