Historie

Traditie

We hebben inmiddels een traditie opgebouwd in het organiseren van masterclasses. Tijdens de allereerste editie ‘Meesters bij Pot’ in 2013 stond Gerrit Thomas Rietveld centraal. Dit was het startsein voor een vruchtbaar vervolg waarbij inmiddels vele meesters de revue passeerden, waaronder: Benno Premsela, Charles en Ray Eames, Pierre Paulin, Mart Stam, Mies van der Rohe, Le Corbusier, Arne Jacobsen en Achille Castiglioni. 

PotEvent_Rietveld
De start van de allereerste ‘Meesters bij Pot’ vond plaats bij het MAS in Antwerpen waar een rondleiding werd gegeven.

Verrassend

Afhankelijk van het dagprogramma komen de deelnemers naar onze woonwinkel, maar het programma start meestal op een architecturale locatie zoals relevante gebouwen en/ of musea.
Tot nu toe worden, gezien de positieve reacties van de deelnemers, de bijeenkomsten altijd als heel persoonlijk ervaren. Er wordt ingezoomd op het karakter en de bijzondere talenten van ontwerpers en/ of architecten.

Presentatie tijdens de allereerste Masterclass
Presentatie tijdens de allereerste Masterclass bij Pot & Berden interieur.

Sprekers

Onze Masterclasses kunnen alleen maar succesvol zijn door de samenwerking en de relaties die we hebben opgebouwd met onze leveranciers. Door deze coproducties en ons uitgebreide netwerk kunnen we interessante en spraakmakende sprekers uitnodigen.

Creaties van de meesters

Een goed verzorgde en uitgebreide lunch zorgt voor het aanhalen van de onderlinge banden en het uitwisselen van interesses en ervaringen. De deelnemers aan onze masterclasses zijn immers vaak vakgerelateerd met het creatieve proces bezig. Dit proces komt uitvoerig aan bod tijdens de lezingen over de creaties van de Meesters.

PotEvent_Rietveld3
De lunch tijdens de masterclass over Gerrit. T. Rietveld.

Prijsvraag

De masterclass wordt na de evaluatie, tegen het eind  van de dag, altijd afgesloten met de hand-out van een prijsvraag. Deelnemende (interieur)architecten worden uitgedaagd om met een creatieve oplossing te komen voor een ‘problem-case’. Hierin staat de betreffende meester als architect/ designer centraal.

PotEvent_Rietveld5
Gerrit Thomas Rietveld

Gerrit Thomas Rietveld

Onze allereerste meester waarmee we startten (23 mei 2013) was Gerrit Thomas Rietveld. Hierbij werden vragen opgeworpen als: wat kenmerkt een bijzonder ontwerp? En staat een architect voor dezelfde uitdagingen als de ontwerper van designmeubelen?

Met deze eerste masterclass wil Pot & Berden Interieur, vermaard om zijn grootste design meubel collectie in de Benelux, samen met de deelnemers op zoek gaan naar antwoorden op bovenstaande en andere vragen.
Het programma bestond uit een Rietveld presentatie i.s.m. Cassina en een bezoek aan een aansprekend gebouw. De start van de bijeenkomst vond plaats bij het MAS in Antwerpen waar een rondleiding werd gegeven door Frederic Vandoninck, projectleider tijdens de bouw en tevens als architect werkzaam bij  Neutelings Riedijk architecten.

PotEvent_Rietveld4
Rondleiding door Frederic Vandoninck in het MAS.
PotEvent_Benno1
Benno Premsela

Tweede masterclass: Benno Premsela

Benno Premsela had altijd jonge mensen om zich heen, omdat hij iets van hun ideeën wilde opsteken. Kernachtiger kan de essentie van de ‘Meesters bij Pot’ (29 november 2013) niet worden omschreven. 

Waarom wist hij tijdens zijn werk op de meubelafdeling van De Bijenkorf in Amsterdam van die afdeling een expositiezaal te maken waar tal van mensen op af kwamen? Wat is de kracht van zijn ontwerpen? Ontwerper Karel Boonzaaijer en Paul Mertz, autoriteit op gebied van kunst en vormgeving, lieten tijdens een lezing hun licht schijnen op zijn inspirerende persoonlijkheid.

PotEvent_Benno3
Karel Boonzaaijer tijdens de lezing.

Met de lamp Lotek ontwierp Benno Premsela een design Klassieker. Dat leidde tot het idee om de vuurtoren in Breskens te bezoeken, de oudste gietijzeren vuurtoren die er nog bestaat. Bijna gesloopt omdat deze geen functie voor de scheepvaart meer had, maar gelukkig is dit bijzondere bouwwerk uit 1867 behouden gebleven. Marc de Coocker gaf een rondleiding met uitleg.

PotEvent_Benno2
Bezoek aan de vuurtoren in Breskens

De dag werd vervolgd bij Pot & Berden Interieur in Axel  met een lezing, discussie, een rondleiding door de Premsela-tentoonstelling en een licht-workshop door de firma Eikelenboom, licentiehouder van de Lotek-lamp.

PotEvent_Charl1
Charles & Ray Eames

Charles & Ray Eamses

In de derde masterclass (13 juni 2014) stond het echtpaar Eames, hun ideeën, visie en creativiteit centraal. Charles & Ray Eames leverden een grote bijdrage aan moderne architectuur en meubelontwerp, ze waren zeer actief op het gebied van industriële en grafische vormgeving, beeldende kunst en film.

Om ze beter te leren kennen en te ontdekken welk stempel ze hebben gedrukt op hun tijdperk en de geschiedenis van het design, werd een zorgvuldig dagprogramma samengesteld.

Het bezoek aan ‘deSingel’, een locatie waar Charles en Ray Eames zich ongetwijfeld thuis zouden hebben gevoeld, is een indrukwekkend gebouw aan de rand van Antwerpen. De masterclass begon hier met een rondleiding, gecombineerd met een bezoek aan het Vai, Het Vlaams Architectuurinstituut, een centrum voor hedendaagse architectuur.

PotEvent_Charl2
Bezoek aan deSingel in Antwerpen.

Bij het vervolg van de masterclass in Axel werd  stilgestaan bij het ontstaan van de samenwerking in 1957 tussen  Eames en Vitra en hoe hun opvatting over design de waarden en organisatie van Vitra bepaalden en nog steeds bepalen.

PotEvent_Pierke1
Pierre Paulin

Pierre Paulin

“Mijn favoriete ontwerp is dat wat nog gemaakt moet worden, hetzij door mij, hetzij door de toekomstige generatie” Deze uitspraak van de Franse ontwerper Pierre Paulin is typerend voor zijn vooruitstrevende en innovatieve manier van denken. Samen met de ontwerpers Geoffrey Harcourt en Kho Liang bepaalt Pierre Paulin het gezicht van de Maastrichtse meubelproducent Artifort.

Tijdens de vierde masterclass (28 november 2014) ‘Meesters bij Pot’ werd dieper ingegaan op het veelzijdige en creatieve leven van Pierre Paulin door onder meer zijn zoon Benjamin Paulin. Als zoon van kan Benjamin Paulin uiteraard als bijna geen ander vertellen over het leven van zijn vader. Over zijn drijfveren en zijn inspiratiebronnen.

PotEvent_Pierke2
Midden: Benjamin Paulin

Karel Boonzaaijer, hoogleraar conceptuele vormgeving aan de University of Applied Science in Aken en ontwerper voor een aantal internationaal gerenommeerde merken, belicht als vaste spreker bij ‘Meesters bij Pot’ de bijzondere facetten van Paulins ontwerpen.

PotEvent_Pierke3
Bezoek Sint-Felixpakhuis in Antwerpen.

De dag startte met een bezoek aan het Sint-Felixpakhuis in Antwerpen, één van de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden van pakhuizen uit de negentiende eeuw (1860). Na een grondige renovatie springen de schitterende lichtstraat, de moderne architectuur, de traditie van pand en de eigenheid onmiddellijk in het oog.

PotEvent_Pierke4
Pierre Paulin expositie bij Pot & Berden interieur in Axel.

Na de rondleiding door de Paulin-expositie in Axel wordt er nagepraat tijdens het bezoek aan de  showroom en wordt de prijsvraag bekendgemaakt. De dag wordt afgesloten met een hapje en drankje.

PotEvent_Stampie2
Mart Stam

Mart Stam

Architect en meubelontwerper Mart Stam stond centraal tijdens onze vijfde masterclass (25 september 2015). Hij was vertegenwoordiger van ‘het nieuwe bouwen’. Ook is hij onder meer de ontwerper van de eerste achterpootloze stalen buisstoel. Een schets daarvan maakte hij, in de jaren twintig tijdens een diner, op de achterkant van een huwelijksaankondiging.

Heel bijzonder was de presentatie van een telg uit de familie Thonet. Philipp Thonet, mede-eigenaar en alweer de vijfde generatie die aan het hoofd staat van het familiebedrijf. Als begenadigd spreker en tevens Bauhaus-kenner wist hij te boeien. Ook Stef Jacobs, inmiddels gepromoveerd op het proefschrift ‘Mart Stam, Dichter van staal en glas’, kwam met een interessant betoog.

PotEvent_Stampie1
Philipp Thonet

Voorafgaand was er een rondleiding door het MoMu (Mode Museum) in Antwerpen. De tentoonstelling Footprint toonde het vakmanschap en de artistieke visie die samenkwamen in de architecturale vormgeving van mode- en schoenontwerpers; hun voetafdruk in het modebeeld van hun tijd.

PotEvent_Stampie3
Rondleiding door het MOMU in Antwerpen.

Karel Boonzaaijer: Het geheim van Mart Stam
Vaste spreker ontwerper Karel Boonzaaijer weet ook tijdens deze masterclass met een heel eigen visie op de Meester in kwestie, ditmaal Mart Stam, te komen. Dat doet hij niet door de microfoon ter hand te nemen, maar door de deelnemers vanaf het scherm toe te spreken. De reden: Boonzaaijer is op zoek naar het geheim van Mart Stam.

Mies van der Rohe

Mies van der Rohe

‘Meesters bij Pot’ was tijdens deze editie (19 mei 2016) ‘On Tour’. In Heerlen om precies te zijn, waar een van de filialen van de Berden Groep, eigenaar van Pot & Berden Interieur, te vinden is. De masterclass vindt echter niet bij Berden Wonen plaats, maar in Het Glaspaleis en wel om een goede reden. 


PotEvent_Mies3
Het Glaspaleis en de tentoonstelling Mies en de erfenis van het modernisme

Het Glaspaleis – onderkomen van de gemeentelijke cultuurbedrijven, een bibliotheek en museum – heeft op dat moment de tentoonstelling Mies & de erfenis van het modernisme, over de invloed van Ludwig Mies van der Rohe. Inderdaad, de hoofdpersoon van deze masterclass.

Een waar icoon, Ludwig Mies van der Rohe. Waar zoveel over te vertellen is dat er geen beginnen aan lijkt.
Tijdens deze zesde masterclass (19 mei 2016) werden daar nieuwe inzichten aan toegevoegd, zijn adagium… less is more. Georganiseerd in het inspirerende Schunck Glaspaleis sluit de masterclass perfect aan bij de tentoonstelling ‘Mies & De erfenis van het Modernisme’.

PotEvent_Mies2
Professor Omar Akbar

Deze tentoonstelling onder leiding van curator Andrea Croé maakte veel Indruk. Maar de bijzondere gastspreker Professor Omar Akbar, autoriteit in de waarste zin van het woord, maakte het plaatje compleet. Als directeur van 1998 tot 2008 van de Bauhaus Dessau Foundation en dus zonder meer een expert, ging in op de invloed van Mies van der Rohe op de Bauhaus-stroming.